23948sdkhjf

Fokus på måltidet: En mere velsmagende alderdom

Ernæringsrigtige måltider giver færre indlæggelser og genindlæggelser, og det giver færre udgifter til et hårdt presset sundhedsvæsnet, mener flere forbund

Kost og Ernæringsforbundet, FOA og Ældre Sagen er gået sammen om et politisk udspil med fem forslag til, hvordan mad og måltider bør være en del af fremtidens ældrepleje og sundhedsvæsen. 

De tre organisationer ønsker, at ældre på plejehjem har mere medbestemmelse på den mad, der serveres, og ældre i egen bolig, som får madservice, har frit valg mellem flere leverandører. Og så mener organisationerne, at der skal være sikkerhed for kvaliteten og næringsindholdet, uanset hvem der leverer maden.

Ambitionerne med de fem forslag er, at de skal bidrage til en værdig og sund alderdom, skriver organisationerne, og særligt Ældre Sagen betoner den sanselige dimension af måltidets betydning.

- I Ældre Sagen mener vi, at det er vigtigt for ældres sundhed og livskvalitet, at de har lyst til at spise den mad, de ikke længere selv kan lave. Mad skal dufte og vække sanserne, mad skal smage så englene synger og mad skal præsenteres så appetitligt, at man får lyst til at spise mere. Måltidet er der, hvor livsglæden og livslysten skal næres. Derfor skal ernæring naturligvis tænkes ind som en væsentlig del af både behandling, omsorg og pleje, siger administrerende direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup i den forbindelse. 

De fem forslag til god ældremad kan downloades her.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141