23948sdkhjf

Søges: 1001 deltagere til forskningsprojekt om nattevagter

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø skal undersøge, hvilke konsekvenser skiftearbejde og nattevagter kan få for medarbejderes helbred, og du kan deltage

Nu vil Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) undersøge, hvilken betydning natarbejde har for helbredet. Det skriver NFA i en pressemeddelelse.

- Der er mange, der arbejder i weekenden og om aftenen og natten, fx på hospitalerne, i ældreplejen, inden for transport og i industrien. Derfor er forskningsprojektet vigtig - ikke kun for den enkelte medarbejder, men for samfundet som helhed, siger seniorforsker Kirsten Nabe-Nielsen om forskningsprojektet i natarbejde.

Tilmed dig til forskningsprojektet her

Forskerne håber, at blandt andet sygeplejersker, læger og social- og sundsassistenter og -hjælpere vil deltage i forskningsprojektet. 

- Vi har sat barren højt - og vi går naturligvis efter at indsamle data fra i alt 1001 regionsansatte kvinder. Og vi er allerede godt i gang over hele landet. Vi har fx været både i Sønderjylland, på Bornholm og på Fyn, og vi skal snart til Midtjylland, Nordjylland og på henholdsvis Amager og Hvidovre hospital, fortæller videnskabelig assistent Anne Emily Arup, der blandt andet står for at koordinere de mange ture rundt i landet.

I løbet af 2023 vil NFA besøge hospitaler i hele Danmark for at tage en blodprøve og måle højde, vægt, hofte-taljemål og blodtryk på de deltagere, der melder sig til projektet. Deltagerne får også en søvnmåler og en søvndagbog med hjem i 14 dage. Nogle deltagere vil også bære målere som kan registrere fysisk aktivitet, hudtemperatur og lys, mens de fortsætter deres normale hverdag. 

- Det er nogle grundige målinger, vi foretager. Derfor er det også nogle engagerede deltagere, vi kommer i kontakt med, og vi oplever meget stor imødekommenhed, når vi er ude på dataindsamling, siger Mette Sallerup, der er videnskabelig assistent på NFA og har stort kendskab til det måleudstyr, der anvendes i projektet.

Tidligere forskning har vist, at skiftearbejde kan give akutte gener som dårlig søvn, nedsat kognitiv funktion og mave- eller tarmgener. Samtidig er der øget risiko for mere langsigtede konsekvenser for helbredet som hjertekarsygdom, kræft og type 2-diabetes.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096