23948sdkhjf

FOA: Stram regionsaftale bekymrende

Regeringen og Danske Regioner har fredag indgået aftale om næste års økonomi i regionerne. "Her og nu er der nærmest ikke noget ekstra til sundhed," lyder bekymringen fra FOA.

Med aftalen om næste års økonomi får regionerne 1,35 milliarder kroner ekstra til sundhed i 2024. Regionerne skal samtidig spare 0,3 milliarder kroner på administration, som skal finansiere løn- og vilkårsforbedringer for offentligt ansatte i 2024. Det skriver FOA i en pressemeddelelse. 

Dermed er der ca. 1,1 milliarder kroner ekstra til sundhed til næste år. Men regionernes økonomi er Ifølge FOA belastet af inflationen tilbage fra 2022, som ikke er blevet dækket af regeringen. Denne regning er opgjort til 1,1 milliarder i den nye aftale.

Aftalen om danskernes sundhed

AKTA: Den økonomiske aftale for regionerne i 2024

Fredag nåede regeringen og Danske Regioner til enighed om en aftale for regionernes økonomi for 2024.

Regeringen og Danske Regioner har fredag aften indgået en aftale om regionernes økonomi for året 2024. Aftalen løfter blandt andet sundhedsområdet med 1,35 milliarder kroner. Det er også aftalt, at regionerne skal nedbringe deres udgifter til administration.

Her kan du bliver klogere på den økonomiske aftale for regionerne i 2024:

  • Regionernes økonomiske ramme på sundhedsområdet løftes med i alt 1,35 milliarder kroner. Psykiatrien tilføres 67 millioner i 2024 og 165 millioner i 2025 og frem.
  • Der afsættes ekstraordinært en anlægsramme for øvrige anlægsudgifter på 2,5 milliarder brutto i 2024 og 2,9 milliarder i 2025. Begge år indgår 50 millioner til cybersikkerhed i regionerne og 800 millioner kroner til investeringer i IT og medicoudstyr.
  • Anlægsniveauet til kvalitetsfondsbyggerierne - som er de hospitaler, som regionerne er ved at bygge med tilskud fra den statslige kvalitetsfond - fastsættes til 3,6 milliarder kroner.
  • Regionernes udgifter til administration reduceres med 300 millioner i 2024.
  • Der etableres et flerårigt samarbejdsprogram mellem regeringen og Danske Regioner. Programmet skal hjælpe med at nedbringe regionernes administrationsudgifter.
  • Der er for 2024 og 2025 afsat i alt 232 millioner til et samlet regionalt tilbud til mennesker med både en psykisk lidelse og behandlingskrævende misbrug. 88 pladser omlægges særligt til denne målgruppe i et længerevarende tilbud i den almene psykiatri.
  • Regeringen løfter med den økonomiske aftale ekstraordinært regionernes likviditet med 1,5 milliarder i 2024 og forhøjer regionernes pulje til refinansiering af regionale afdrag med 300 millioner ekstra i 2024.

Kilder: fm.dk

Det efterlader ikke meget til bedre sundhed på den korte bane, påpeger FOA.

- I aftaleteksten kan man læse om mange penge ude i fremtiden - faktisk otte milliarder ekstra i 2030, hvis man tæller psykiatripengene med. Men her og nu er der nærmest ikke noget ekstra til sundhed. Det er stærkt bekymrende, for alle kan se, at vores sundhedsvæsen står midt i nogle voldsomme udfordringer, siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA.

- Til gengæld er det bl.a. positivt, at man i aftalen fortæller, at man nu tager hul på at udmønte de tre milliarder ekstra til psykiatrien. Det er penge, der falder på et knastørt sted, ligesom at aftalen om dobbeltdiagnoser fortjener stor ros, siger Tanja Nielsen.

Dagen før aftalen med regionerne blev indgået, afsatte regeringen fem milliarder ekstra til sundhed og kræft. Derudover er regeringen og Danske Regioner som en del af fredagsaftalen blevet enige om at etablere et flerårigt samarbejdsprogram til udviklingen af de store velfærdsområder, og det glæder FOA. 

- Det er virkeligt et vigtigt projekt, Danske Regioner og regeringen tager fat i. Jeg tror, at det er vigtigt at inddrage medarbejdernes perspektiv, hvis man for eksempel vil finde løsninger på de bureaukratiske regler, der stjæler tid fra patienten og borgeren. Så det vil vi gerne bidrage til, siger Tanja Nielsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.656