23948sdkhjf

Ældreminister på gigantmesse: Velfærdsteknologi burde kaldes værdighedsteknologi

Præcis klokken 11.30 indviede ældreminister Mette Kierkgaard Nordeuropas største messe for velfærdsteknologi. Ministerens budskab: Danmark er ikke længere en velfærdsstat, som anvender velfærdsteknologi, men et velfærdssamfund, der anvender værdighedsteknologi

- Jeg er meget begejstret for at være her, og jeg er meget begejstret for velfærdsteknologi, var ældreminister Mette Kierkgaards første ord på Health and Rehab-messen, som er åbnet i dag Bella Center. 

- Jeg tror på, at teknologierne, som er præsenteret her på messen, kan løse mange af de udfordringer, som velfærdssta… -samfundet står over for, sagde ældreministeren og viste med den lille fortalelse og efterfølgende rettelse SVM-regeringsholdånd.

Det var som bekendt statsminister Mette Frederiksens nye SVM-regering, som berømmeligt i dets regeringsgrundlag annoncerede, at Danmark ikke længere skulle være en velfærdsstat, men et velfærdssamfund.

Kierkgaard lagde vægt på, at der er mange velfærdsteknologier, som er modnede, men som savner udbredelse i det kommunale landskab. Det kniber med implementeringen.

- Der er et stort uforløst potentiale i forhold til udbredelsen af velfærdsteknologier. Vi må erkende, at det ikke er noget, der sker af sig selv. Der er behov for, at vi på nationalt plan arbejder langt mere strategisk med at få udbredt velfærdsteknologier i langt højere grad, sagde Mette Kierkgaard.

Hvordan regeringen i fremtiden vil løfte denne opgave under hensyntagen til det i granit huggede kommunale selvstyre, klarlagde ministeren ikke.

Ældreministeren fremhævede Haderslev Kommunes e-distrikt, som er et elektronisk hjemmeplejedistrikt. I stedet for kørerlister og personlig ansigt-til-ansigt-kontakt, har borgerne internettransmitteret kontakt til plejepersonale.

Ældreministeren havde selv under et besøg i e-distriktet deltaget i et skærmbesøg med en hjemmeplejekrævende borger.

- Borgeren hed Eigil, og han havde en medicindispenser, som fortalte ham, hvornår han skulle tage sin medicin, men som også registrerede, om han havde taget den. Samtidig betyder skærmteknologien, at han fik flere besøg, end han ville have fået, hvis han kun fik fysiske besøg, fremhævede ministeren.

Fra velfærdsteknologi til værdighedsteknologi

Kierkgaard spurgte retorisk med medicindispenseren in mente, ”om velfærdsteknologi ikke bare er en smart spareøvelse?” Det spørgsmål besvarede Kierkgaard ikke.

I stedet sagde ministeren, ”at det var vigtigt at holde fast i, at spørger man de ældre, er der rigtigt mange af dem, som ser det som en kæmpe fordel, at de ikke skal vente på, at der kommer en medarbejder og giver dem medicinen.”

Kierkgaard fortalte, at det var noget af det, som Eigil fra e-distriktet i Haderslev lagde vægt på.

Ministeren fremhævede velfærdsteknologiens værdighedsfremmende effekter, og hun sagde i den forbindelse, at hun havde ”gået og tænkt på, at det er meget bedre også at kalde velfærdsteknologi for værdighedsteknologi.”

Endelig slog ministeren et slag for regeringens frisættelsesplaner for ældreplejen, men heller ikke ved åbningen af Health And ReHab-messen blev regeringens frisættelsesplaner konkretiseret.

Artiklen er en del af temaet Health & Rehab.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093