23948sdkhjf

1900 kr, lørdagstillæg og uddannelse: Privat hjemmeplejes overenskomst i hus

KA Pleje og FOA er kommet overens om løn og arbejdsvilkår for den private hjemmepleje. Highlights er næsten 1000 kroner nu, 1000 kroner samme tid til næste år og lørdagstillæg fra morgenstunden

KA Pleje og FOA har indgået en af de sidste overenskomster på velfærdsområdet, og den dækker hjemmepleje under fritvalgsordningen, og det vil sige den private hjemmepleje, som er certificeret af Sundhedsstyrelsen, og som private borgere frit kan vælge som alternativ til den kommunale hjemmepleje.

Centralt står både løn og uddannelse. I overenskomsten er indskrevet, at alle ufaglærte har ret til uddannelse til enten social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent efter to års ansættelse, og både FOA og KA Pleje er tilfredse med det resultat.

Karsten Høgild er direktør i KA Pleje, som repræsenterer arbejdsgiverne. Høgild giver udtryk for, at man i KA Pleje er glad for aftalen om lønnet uddannelse efter to år, og han ”tror, at [aftalen] kan være med til motiverer flere til at uddanne sig.”

Hvem er KA Pleje?

KA Pleje er blandt andet den private hjemmeplejes arbejdsgiverorganisation. Den lidet informative forstavelse ”KA” kommer af, at KA Pleje udspringer af Kristeligt Dansk Fællesforbund (KDF), som blev stiftet i 1899. Kristent sindede mennesker brød sig ikke ubetinget om det normalvis konfliktfyldte forhold mellem lønmodtagere og arbejdsgivere, og derfor opstod en organisation med et mere samarbejdsorienteret sigte.

Det er måske dette kristne, samarbejdsorienterede sindelag, som dannede grundlag for KA Plejes første overenskomst med LO i 2004, hvor det helt usædvanligt var indskrevet i overenskomstteksten, at arbejdsgivere ved uoverensstemmelser ikke kan lockoute, og arbejdstagere ikke kan strejke. Siden har KA Pleje og FOA indgået overenskomster i samme rytme som det øvrige arbejdsmarked.

Samtidig er der indgået aftale om, at plejemedarbejdere stiger i anciennitet efter 10 års ansættelse, og det vil betyde 1.500 kroner mere i løn. Formand for FOAs social- og sundhedssektor, Tanja Nielsen udtrykker glæde over denne del af aftalen.

- Muligheden for at stige yderligere i løn ved 10 års anciennitet er noget af det, som vores medlemmer virkelig har efterspurgt, så det er jeg superglad for, at vi har leveret på, siger formand Tanja Nielsen.

Lønnen stiger fra næste måned med 962 kroner, og yderligere 921 kroner om præcis et år. I alt bliver det til lønstigninger på knap 1.900 kroner i overenskomstperioden. Det resultat er både Carsten Høgild og Tanja Nielsen tilfredse med, da aftalen følger det øvrige arbejdsmarked.

- Vi er tilfredse med resultatet, og vi glæder os over den gode dialog og konstruktive tilgang, der har præget forhandlingerne, siger Karsten Høgild fra KA Pleje.

Også FOAs Tanja Nielsen bidrager til stemningen af fordragelighed og fredelig sameksistens mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, idet hun ”takker sin forhandlingsmodpart, KA Pleje, for et godt forhandlingsforløb,” således en pressemeddelelse fra FOA.

Forliget mellem KA Pleje og FOA i hovedpunkter

  • Nyt anciennitetstrin på 1.500 kroner efter 10 år hos samme arbejdsgiver. Tidligere har der kun været anciennitetstrin efter tre år og seks år.
  • Lørdagstillægget gælder fra kl. 6 i stedet for kl. 14 som hidtil.
  • For en fuldtidsansat stiger månedslønnen med 962 kr. pr. 1. juni 2023 og 921,92 kroner pr. 1. juni 2024 (det svarer til en timelønsstigning på hhv. 6 kr. og 5,75 kr.).
  • Arbejdsgiverens bidrag til pension stiger med to pct., mens lønmodtagerens falder tilsvarende.
  • Yderligere fire ugers betalt forældreorlov.
  • Tillidsrepræsentanter gives mulighed for at mødes med nye medarbejdere i arbejdstiden, herunder for at tale om fagligt medlemskab.
  • Ufaglærte sikres ret til at tage en erhvervsuddannelse med fuld sædvanlig løn efter to års ansættelse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.375