23948sdkhjf

Tjek egen journal for ulovlig snagen på to minutter

Sundhedspersonale er blevet hjemsendt efter journaltjek af offeret i tragisk kriminalsag. Tjek på to minutter, om du har været udsat for unødig journalsnagen

En kriminalsag fra Vestsjælland med en 13-årig pige som offer har fået konsekvenser for sundhedspersonale i Region Hovedstaden. Enkelte sundhedspersoner har ikke kunnet styre deres nysgerrighed og lavet journalopslag på offeret. Hvilke konsekvenser, det får for personalet, er endnu uvist, men personale har været hjemsendt og personaleretlige konsekvenser overvejes.

Som privatperson kan man faktisk kontrollere, om sundhedspersonale har foretaget uretmæssige opslag i egne sundhedsoplysninger. Det kan man både gøre via sundhed.dk og fmk-online.dk. Begge steder går oplysningerne fem år tilbage. Ifølge sundhed.dk er det kun 14 procent af borgerne, som har kendskab til muligheden for at kontrollere opslag i egne sundhedsoplysninger.

Det er ikke alle journalopslag, som er opført på sundhed.dk og fmk-online.dk. Regionerne og deres hospitaler har egne journalsystemer, hvor der ingen dataudveksling er mellem hospitaler og sundhed.dk og fmk-online.dk.

Sådan gør du på sundhed.dk

Her følger en gennemgang af, hvordan du tjekker, om sundhedspersonale uretmæssigt har læst dine sundhedsoplysninger.

1) Log på sundhed.dk med MitID fra en computer.

2) I nederste højre hjørne findes et menupunkt kaldet ”Log”.

3) Du har nu adgang til alle opslag i dine sundhedsoplysninger fra for eksempel egen læge og også andet sundhedspersonales opslag i både din journal og dit medicinkort


Sådan gør du på fmk-online.dk

Fmk-online.dk er mere brugervenlig, fordi man samlet kan se en liste over alle de personer, som har lavet opslag i medicinkortet, uden at man skal gå hvert enkelt opslag igennem. 

1) log på fmk-onlline.dk med MitID fra en computer

2) I venstreside findes menupunktet ”Log”. Klik på det. 

3) Sorter efter ”Bruger” i top-menuen. Du kan nu se navnene på de personer, der har kontrolleret dine sundhedsoplysninger. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11