23948sdkhjf

Frontlinjemedarbejdere får små og få erstatninger ved covid-senfølger

Covid-epidemien var særlig intens i plejesektoren med mange immunkompromitterede og smittebærende borgere. Kun hver 14. medarbejder, som søger om arbejdsskadeerstatning på grund af senfølger, får medhold

Mange kæmper for at blive kompenseret for arbejdsrelaterede covid-19-senfølger, men kun ganske få ender med at blive det.

Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), der træffer afgørelse i den slags sager. Det skriver Politiken.

Ud af 4121 afgjorte sager om covid-19-senfølger, der er anerkendt som arbejdsskade, har cirka syv procent modtaget økonomisk kompensation. Det svarer 13 ansøgere får afslag, hver gang én får ja til erstatning.

Fagforbundet FOA, Dansk Sygeplejeråd og Pædagogernes fagforening (Bupl) kritiserer, at så få kompenseres, at sagsbehandlingstiderne har været lange, og at erstatningerne ifølge dem er små.

Ifølge Grete Christensen, formand for Danske Sygeplejeråd, er det i det hele taget gået for langsomt med at nå frem til en konklusion i mange sager.

- Vi har se i tallene for vores medlemmer, at det kun er meget få, som har fået afklaret deres tab af arbejdsevne, siger hun til Ritzau.

- Det går for langsomt, og derfor mener vi, at arbejdet bør effektiviseres ved at tilføre området flere ressourcer.

Heike Duus Damkjær, afdelingschef i AES, forklarer, at den lange behandlingstid primært skyldes, at covid-19 var en ny sygdom, og at senfølgeproblemet var ukendt i begyndelsen af epidemien.

Det er en legitim forklaring, mener Grete Christensen.

- Men problemet kan jo ikke blive ved med at være ukendt, siger hun.

- De mennesker, vi har med at gøre, har kastet sig ind i at passe syge mennesker, og nu er de selv blevet ramt. Derfor har vi et særligt ansvar for at sørge for, at de får en afklaring hurtigst muligt.

Derudover beskyldes AES også for at tilkende for små erstatninger til dem, som oplever senfølger. Kritikken kommer blandt andet fra fagforbundet FOA.

Maria Klingsholm, forbundssekretær hos FOA, mener, at ens liv bliver vendt på hovedet, når senfølger spænder ben for arbejdslivet.

Derfor er det netop meningen, at en økonomisk erstatning skal sørge for, at man kan blive ved med at opretholde "et nogenlunde liv" på trods af en arbejdsskade, lyder det.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078