Er din kommune klar til digitalisering af nødkald?
Inden for 1-2 år udfaser teleselskaberne analog tonesignalering og skifter til en digital teknologi. Det har en afgørende betydning for alarmbehandling fra nødkald. Digitaliseringen er lige rundt om hjørnet ...
Inden for 1-2 år udfaser teleselskaberne analog tonesignalering og skifter til en digital teknologi. Det har en afgørende betydning for alarmbehandling fra nødkald, som allerede nu giver udfordringer pga. den stigende datatrafik. ”Pladsproblemet” bliver kun større fremover, så det er vigtigt med en strategi for at skifte til digitale nødkald nu.
Teknologien rykker hurtigt
Digitaliseringen er lige rundt om hjørnet. I Sverige er det fx blevet lovpligtigt at bruge digitale nødkald. Det betyder netop nu en udskiftning af over 250.000 nødkald fra analog til digital teknologi. Dette skal være gennemført allerede inden udgangen af 2016!
Fordele ved digitale nødkald
- Mulighed for transmission af data fra fx en elektronisk lås, medicindispenser og sensordata.
- Tunstalls Careline IP/GSM kommunikerer med standardprotokollen SCAIP & IPACS.
- Højere sikkerhed fordi alarmen sendes som datapakke.
- Skal kun tilsluttes strøm og ikke telefonstik.
- Mulighed for roaming-simkort, der altid tilslutter sig det bedst tilgængelige mobilnetværk.
Flere fordele …
I dag ved vi først om nødkaldet virker, når borgeren aktiverer en alarm. Sådan ser fremtiden ikke ud. Digitale nødkald har en høj leveringssikkerhed – bl.a. via en konstant digital overvågning.
Analog, GSM og digital?
I dag kommunikerer nødkald via det analoge fastnet og GSM (mobilnettet). Begge teknologier anvender DTMF-toner under opkald. Tonerne kendes som bip-lyde, når der indtastes numre på fastnettelefoner.
Digitale nødkald sender en datastreng i stedet for toner. Datastrengen indeholder identifikation af nødkaldet over for vagtcentralen, og inkluderer også hvilken enhed, der har udløst alarmen (trykknap, røgmelder, sengesensor etc.). Alt dette sendes i den del af mobilnetværket, som er dedikeret til data.
Undgå store investeringer i ny teknologi
Kommunernes økonomi er allerede udfordret, så udskiftning af nødkald kan give bekymringer med hensyn til store engangsinvesteringer. Flere kommuner er dog begyndt at købe ind via en ordning, der holder anlægsomkostningerne nede – og i stedet har faste driftsudgifter.
Tunstall A/S tilbyder en finansieringsform, som ikke kræver en stor engangsinvestering, men i stedet en full-service løsning med månedsbetaling. Løsningen indeholder digitale nødkald inkl. batterier, sendere, tilbehør, reparationer etc.
Den enkelte kommune kan skallere løsningen op eller ned efter behov fra måned til måned – alt efter forbrug af udstyr. Derved sikres kommunen mod at skulle investere store beløb i teknologi. Samtidig er der altid mulighed for at opgradere til nyeste teknologi uden at skulle tage hensyn til tidligere indkøb og afskrivningstid.