23948sdkhjf
Del siden
Annonce

#2 Hvorfor skal man være god til at registrere hændelser?

Som leder og arbejdsmiljørepræsentant har man ansvaret for, at ens arbejdsplads overholder gældende arbejdsmiljøregler for registrering af arbejds- og nærvedulykker.

Desværre er mange offentlige arbejdspladser alt for dårlige til at registrere. Det er på trods af, at man måske arbejder på en arbejdsplads, hvor personalet hjælper borgere i meget komplekse situationer, hvilket kan være meget krævende.  

Pyramidemodellen på billedet er inspireret af Heinrich's Safety Pyramid (1930’erne). Måden man skal forstå modellen er:

  • For hver 10.000. nærved ulykker/hændelser ender 1000 af dem som ulykker.
  • For hver 1000. ulykke ender 100 af ulykkerne som alvorlige ulykker.
  • Hver 100. alvorlige ulykke ender i et dødsfald.

Modellen skal forstås som en tommelfingerregel på, hvordan antallet af ulykker hænger sammen på en arbejdsplads. Logikken er, at lykkes I med at halvere antallet af nærvedulykker til 5.000, så vil man også forvente at kunne reducere antallet af ulykker tilsvarende (= 500 ulykker, 50 alvorlige ulykker og 0,5 dødsfald). En mærkbar ændring og et vigtigt argument for, hvorfor man skal være god til at arbejde med ALLE typer af ulykker. Det er nemmest at lave forandringer i arbejdsmiljøet på “de nederste niveauer”, fordi man har det bedste datagrundlag at arbejde udfra.  

 Der er rigtig meget at hente som arbejdsplads ved at være god til at registrere hændelser som eksempelvis:

  • BELASTNING Hvis man registrerer nærved-ulykker løbende bliver det nemmere at forstå og tale om belastningen som den enkelte medarbejder oplever på jobbet, men også at forstå den samlede belastning for hele arbejdspladsen. Husk at alle medarbejdere er forskellige, og to medarbejdere kan derfor opleve en sammenlignelig situation forskelligt. Man kan måske godt klare at blive spyttet på første gang. Men gentager det sig 100 gange, så vil bægeret muligvis flyde over. Dette aspekt er særligt vigtigt ved psykiske personskader såsom krænkende handlinger, trusler osv. 
  • LÆRING OG FOREBYGGELSE Ved at arbejde med tidstro data, kan vi lære af fejl. Analyse af nærved-ulykker gør, at arbejdspladser har bedre forudsætninger til at tilrettelægge arbejdet bedre. 
  • COMPLIANCE OG FORSIKRING En detaljeret og veldokumenteret historik er vigtig, hvis uheldet for alvor er ude, og man ender i en arbejdsskadesag. Jo mere præcis data desto bedre. Når arbejdstilsynet er forbi, så har arbejdsmiljøgruppen også dokumentation på, og hvordan man arbejder på at forebygge dem. Hvilket arbejdsmiljø-lovgivningen også siger, at man skal.

Arbejdspladser, som har fokus på at registrere, er også attraktive arbejdspladser. Et stort fokus på at skabe en sikkerhedskultur for sit personale kan være afgørende i rekrutteringen af nye medarbejdere, når de vælger deres fremtidige arbejdsgiver. MEN vigtigst af alt, er registreringer et vigtigt redskab til at fastholde og passe på sit personale, så de ikke brænder ud. Dette gælder især offentlige arbejdspladser, hvor man arbejder med komplekse borgere, og hvor man er særlig udsat for eksempelvis vold og trusler. Det er tilfældet hos Psykiatrien i Region Nordjylland, hvor man i over 7 år har brugt TeamEffect Mine Hændelser til forebyggelse.

Læs hvordan Psykiatrien arbejder med forebyggelse af vold og trusler for deres ansatte

---

TeamEffect serie: En ulykke kommer sjældent alene
Serien "En ulykke kommer sjældent alene" handler om vigtigheden ved at arbejde forebyggende og systematisk med arbejdsmiljø og registrering af ulykker/hændelser. Vi forstår ordsproget helt bogstaveligt. En ulykke/hændelse er en indikation på, at der kan være systemiske udfordringer med tilrettelæggelsen af arbejdet, som det derfor kan være værd at justere i en mere sikker retning. Læs de forrige opslag herunder:

#1 Hvad er forskellen på arbejds- og nærved ulykker?

TeamEffect
C. A. Olesens Gade 4
9000 Aalborg
Aalborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK36441232

Kontaktperson

JMJ
Jeppe Mosborg Jørgensen
Kommunikationskonsulent
+45 71 74 71 48 jm@teameffect.io

Send til en kollega

0.094